Orzechy włoskie ze strony www.bee.pl to jedne z najpopularniejszych rodzajów orzechów. Posiadają wiele cennych właściwości prozdrowotnych i charakteryzują się wyjątkowym smakiem. Ponadto, nadają się one do wszechstronnego wykorzystania w kuchni. Można przygotować z nich dania na słodko oraz na słono. Warto sięgnąć po orzechy ekologiczne, bo takie mają najwięcej cennych witamin.

Bogactwo zdrowych tłuszczy i minerałów

Orzechy włoskie stanowią prawdziwe bogactwo cennych tłuszczy, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są bogate także w minerały, takie jak magnez, cynk czy mangan. Nie można odmówić im także sporej zawartości białka, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. W orzechach włoskich znajdują się również spore ilości witamin z grupy B. Orzechy włoskieOrzechy włoskie charakteryzują się wyrazistym smakiem i delikatnym, przyjemnym zapachem. Jeżeli mamy problemy z układem trawiennym, sięgajmy po orzechy uprzednio namoczone w wodzie. Będą one zdecydowanie łatwiejsze do strawienia.

Do czego wykorzystać orzechy włoskie?

Orzechy włoskie można wykorzystać na wiele różnego rodzaju sposobów. Nadadzą się zarówno do dań na słono, jak i do dań na słodko. Mogą stanowić składnik sałatek, zwłaszcza tych z dodatkiem serów pleśniowych. Komponują się one z nimi wyjątkowo dobrze. Ponadto, orzechy włoskie stanowią idealny dodatek do dań na słodko. Pasują do owsianek, jak również do kaszy jaglanej z owocami. Z ich dodatkiem można przygotować także budyń bądź wariację na temat deseru tiramisu. Można spożywać je także solo bądź w asyście owoców. Najlepiej smakują z winogronami oraz jabłkami. Orzechy włoskie można zmielić na mąkę, dzięki czemu będzie można wykorzystać je do pieczenia różnego rodzaju ciast. Najczęściej, mąka z orzechów włoskich wykorzystywana jest do pieczenia biszkoptów, choć nie tylko.