Orzechy włoskie (https://www.bee.pl/9232-orzechy-wloskie) wykorzystuje się w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym, ale największe korzyści przynosi ich spożywanie. Dzięki wysokiej zawartości białek i tłuszczów są świetnym uzupełnieniem diety wegetariańskiej. Co ważne, drzewa orzecha włoskiego nie wymagają praktycznie żadnych oprysków, dlatego ich owoce to ekologiczna i zdrowa przekąska.

Skąd biorą się pyszne, włoskie orzechy?

Drzewa orzecha włoskiego znane są ludzkości już od dawna, ale ich celowa uprawa rozpoczęła się na obszarach Europy około IV wieku p.n.e., o czym świadczą zachowane pisma. Drzewa orzechowe ceniono za długowieczność (najsilniej owocują rośliny w wieku 50 -70 lat, jednak istnieją sady liczące niemal 3 wieki i nadal przynoszące plon) i smaczne owoce. Współcześnie uprawiane orzechy włoskie to wyselekcjonowane, niezwykle plenne i odporne na przemarzanie odmiany. Poszczególne ich rodzaje różnią się od siebie odpornością na przymrozki, terminem wegetacji, maksymalną osiąganą wielkością drzew i obfitością owocowania. W zależności od odmiany, jądro orzecha włoskiego może mieć różną wielkość, bardziej słodki lub gorzkawy smak, a także inny termin przydatności do spożycia. Niektóre orzechy włoskie, jak chociażby rodzimy “Jacek Sandomierski”, nie nadają się do długiego przechowywania, ale są cenione w przemyśle cukierniczym i doskonałe do bezpośredniego spożycia. Większość dostępnych w sklepach odmian z powodzeniem zachowa swe właściwości przez długie miesiące.

Właściwości odżywcze orzechów włoskich


Orzechy włoskie zawierają cenne związki organiczne jak białka, garbniki, cukry, pektyny, związki azotowe, kwasy organiczne oraz witaminy i minerały. Największą część jądra orzecha włoskiego (60 -70 %) stanowią doskonale przyswajalne i zdrowe kwasy, a 17- 24% białka. Pozostałe kilka procent to woda. Ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych, orzechy włoskie swoją kalorycznością siedmiokrotnie przewyższają wołowinę. Wszystkie zawarte w orzechach składniki odżywcze są łatwo przyswajalne, dlatego owoce orzecha są doskonałym uzupełnieniem diety osób osłabionych, uprawiających intensywny wysiłek fizyczny, a także pracujących umysłowo. Korzystnie wpływają na pracę mózgu, łagodzą zmęczenie i zapobiegają powstawaniu miażdżycy. Warto po nie sięgać, gdyż już kilka zjedzonych orzechów doda energii.